Počele Energetika i Ekologija

28-11-2023 14:30

18. Međunarodni sajam energetike i 19. Međunarodni sajam zaštite životne sredine i prirodnih resursa - EcoFair otvorili su kapije za posetioce 28. novembra 2023. godine, u Hali 1 Beogradskog sajma.

Pod zajedničkim sloganom "Čista energija za svetliju budućnost", tokom trodnevnog rada ovih dveju manifestacija predstaviće se više od 80 izlagača, među kojima su dominantniji oni inostrani - iz Nemačke, Mađarske, Rumunije, Češke, Poljske, Slovenije, Severne Makedonije, Crne Gore, pa čak i Kine, Izraela, DR Konga, Gane.

Otvarajući ovu jedinstvenu privredno-edukativnu manifestaciju, ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović Handanović istakla je činjenicu da su energija i ekologija neraskidive i da je upravo ova manifestacija doprinos takvom odnosu.

Rekla je da su energetska sigurnost i efikasnost možda i najekskluzivnije teme današnjice.

Tokom prethodih godinu dana, rekla je ona, postignuti su za građane veoma važni rezultati. Građani, više od milion njih, motivisani su da kroz racionalniju potrošnju struje smanje svoje račune. Preko 20 hiljada građana je merama države, subvencijama, stimulisano da svoje domove učine energetski efikasnijim a životnu sredinu čistijom; dodeljena je pomoć, odnosno obezbeđene su olakšice socijalno ugroženim građanima sa malim primanjima i penzijama.

Radi se i na povećanju investicija u energetski sektor, pogotovo kada su u pitanju obnovljivi izvori energije - devet novih zelenih elektrana, nova radna mesta, uticaj na rast BDP-a i građevinsku industrije itd. I u EPS-u je proizvodnja je stabilna i sigurna, deponije i akumulacije su pune. Završena je revitalizacija hidroelektrane Đerdap I, privodi se kraju izgradnja trećeg bloka TE Kostolac snage 350 MW. Pri kraju je i postrojenje za odsumporavanje sumpor-dioksida i praškastih materija u TENT-u A.

Razerve gasa su na zavidnom nivou, a završava se konekcija sa Bugarskom. Obezbeđuje se i snabdevanje gasom iz Azerbejdžana. Radi se tehnička dokumentacija za naftovod između Srbije i Mađarske.

Ministarka je naglasila da će za razvoj energetskog sektora u sledećih desetak godina biti potrebno 15 milijardi evra, posebno za izgradnju reverzibilnih elektrana, vetro i solarnih elektrana, gasnih interkonekcija i skladišta za naftu. Posle nekoliko decenija pokrenut je i ciklus investicija u distributivni sistem, vredan više od 180 miliona evra.

Od svega ovoga umnogome zavisi budući prosperitet države ali i svih njenih građana, završila je ona.

Obraćajući se u ime Ministarstva zaštite životne sredine Republike Srbije, državna sekretarka Sandra Dokić ukazala je na sve negativne posledice neracionalnog korišćenja prirodnih resursa i mere koje nadležno ministarstvo i Vlada Srbije preduzimaju u suočavanju s njima.

Apostrofirala je, pored ostalog, projekat smanjenja ugljeničnog otiska lokalnih zajednica primenom principa cirkularne ekonomije u Republici Srbiji (u saradnji sa institucijama UN ukupno je primljeno 25 inovativnih ideja od strane naučno-istraživačkih organizacija, koje su prigodno i vrednovane, a 35 inovativnih projekata će takođe biti sufinansirano za njihovu realizaciju); podržano je šest inicijativa za intergrisanje neformalnih sakupljača sekundarnih sirovina u formalne tokove upravljanja otpadom. "Prihvati cirkularni izazov" je akcija koja pokazuje da su kompanije spremne da se suoče sa preporukama iz "Zelene agende" i da posluže kao primeri dobre prakse - rekla je ona.

Samo u poslednje tri godine Ministarstvo je napravilo veliki zaokret, pogotovo u sferi upravljanja otpadom. Doneta je uredba o upravljanju otpadom od građenja i rušenja, radi se na izgradnji neophodnih reciklažnih centara. U partnerstvu sa telima EU sprovodi se "projekat odvajanja", a cilj je odvajanje otpada već u samim domaćinstvima. Tokom prethodne tri godine očišćeno je 900 divljih deponija, a sanirano desetak nesanitarnih deponija lociranih blizu naseljenih mesta. Dodatni akcenat je na postrojenjima za prečiščavanje otpadnih voda širom Srbije, uključujući i izgradnju 100 km kanalizacione mreže.

Putem javnih konkursa značajna sredstva su dodeljena za zamenu kotlarnica u toplanama i javnim ustanovama, ali i individualnim ložištima preko 3000 građana.

Državna sekretarka naglasila je kooperativnost lokalnih zajednica, institucija, privrednih subjekata ali i građana u realizaciji svih ovih dragocenih projekata.  

SAJAM ENERGETIKE

Misija 18. Sajma energetike, respektabilne sajamske manifestacije sa UFI licencom, jeste okupljanje stručnjaka, preduzeća, kompanija, organizacija, investitora i donosioca odluka iz različitih sektora energetske industrije kako bi se prikazala najnovija dostignuća u toj industriji, povezali profesionalci iz sektora, obrazovali posetioci o energetskim temama i promovisala održiva energetska praksa.

U takvim nastojanjima počasno mesto pripada prezentaciji novih tehnologija. Sajam energetike omogućava kompanijama da prikažu najnovija dostignuća u oblastima kao što su obnovljivi izvori energije, energetska efikasnost, pametne mreže, skladištenje energije, usluge i rešenja koja mogu pomoći u poboljšanju održivosti i sigurnosti u sektoru energetike i druge inovacije.

S obzirom na sve to, sledeći kapitalni benefit je stvaranje poslovnih mreža i partnerstava, jer kompanije mogu da se povežu s potencijalnim klijentima, dobavljačima i investitorima kako bi ostvarile nove poslovne mogućnosti.

Isto tako, stručna predavanja, seminari, radionice i paneli sa vodećim stručnjacima iz industrije pružaju mogućnost dodatnog informisanja i obrazovanja, razmene znanja i diskusije o aktuelnim temama i izazovima u oblasti energetike. Zainteresovani mogu da steknu nove poglede u vezi sa aktuelnom problematikom, da se upoznaju sa najboljim praksama i identifikuju nove mogućnosti za unapređenje svojih projekata i poslovanja.

Jedan od prioritetnih ciljeva je promocija održive energije i zaštite životne sredine - isticanje značaja održive energije, obnovljivih izvora energije i smanjenja emisija gasova staklene bašte (solarna energija, vetar, biomasa, geotermalna energija...). Sve to treba da bude čvrsta platforma za promociju tehnologija i praksi koje doprinose održivom razvoju i zaštiti životne sredine.

Imajući u vidu da je energetski sektor vrlo dinamično područje, podložno brojnim novostima i inovacijama, za očekivati je da izlagači posvete pažnju i "trendovskim" temama i problemima kao što su baterijske tehnologije i skladištenje energije (npr. razvoj novih metoda skladištenja energije poput vodonika ili termalnih sistema), potom digitalizacija energetskog sektora, koja uključuje pametne mreže, Internet of Things (IoT) uređaje i veštačku inteligenciju, što pomaže u boljem upravljanju energetskim sistemima, optimizaciji potrošnje energije i praćenju performansi, te npr. električna vozila i inovativna infrastruktura punjenja.

SAJAM EKOLOGIJE

19. Sajam ekologije Ecofair okuplja različite činioce iz sistema zaštite životne sredine - institucije, proizvođače opreme, distributere, reciklere, operatere, deponije, lokalne samouprave, komunalna preduzeća, generatore otpada, stručnu javnost. Cilj Ecofaira је podizanje svesti o važnosti zaštite životne sredine, promovisanje održivosti i pružanje platforme za razmenu ideja, informacija i inovacija u vezi s ekološkim pitanjima.

Ecofair omogućava i podstiče kompanije, organizacije i pojedince da predstave svoje održive prakse, proizvode i rešenja koja doprinose zaštiti životne sredine. To može uključivati obnovljive izvore energije, recikliranje i upravljanje otpadom, energetsku efikasnost, zelenu gradnju, inovativne tehnologije i druge ekološki prihvatljive inicijative.

Brojni edukativni programi, predavanja, radionice i paneli o različitim ekološkim temama pružaju mogućnost za obrazovanje učesnika i posetilaca o ekološkim izazovima, klimatskim promenama, zaštiti biodiverziteta, upravljanju vodama, zagađenju i drugim pitanjima od značaja za životnu sredinu.

Nezaobilazna je i promocija održivih stilova života, kao što su ekološka ishrana, smanjenje upotrebe plastike, korišćenje ekološki prihvatljivih proizvoda i slično.

Ecofair se pokazao i kao odlična platforma za povezivanje različitih aktera u oblasti zaštite životne sredine, kao što su nevladine organizacije, institucije, preduzeća, aktivisti i stručnjaci. Ovo je prilika da se javnost upozna s radom i inicijativama organizacija koje se bave ekologijom i da se podstakne angažovanje građana u zaštiti životne sredine.

Konačno, akcenat ove manifestacije je na finansiranju i upravljanju projektima u sektoru zaštite prirodne sredine, investicionim projektima i upravljanju otpadom, prečišćavanju i upravljanju otpadnim vodama, industrijskoj bezbednosti te domaćem zakonodavstvu u vezi sa ovom problematikom. Suština kompletne agende ove sajamske manifestacije je ultimativno zahtevanje i promocija ekološki prihvatljivog ponašanja kao načina života.

ENERGETIKA I EKOLOGIJA

Zajednički nastup sajmova energije i ekologije omogućava povezivanje i promociju održivih energetskih rešenja i ekoloških praksi, povezuje ove dve oblasti kroz promociju obnovljivih izvora energije, energetsku efikasnost, upravljanje otpadom i reciklažu, kao i kroz predstavljanje ekološki svesnih proizvoda i usluga. To može uključivati energetski efikasne kućanske aparate, vozila s niskom emisijom, održive građevinske materijale, proizvode bez štetnih hemikalija itd. Ovaj segment sajma može da se fokusira na edukaciju i informisanje potrošača o ekološki prihvatljivim opcijama koje mogu da doprinesu očuvanju životne sredine.

Sajam energetike predstavlja različite održive izvore energije, kao što su solarna energija, vetar, hidroelektrane, biomasa, geotermalna energija i drugi, koji su ekološki prihvatljivi jer smanjuju emisije gasova staklene bašte i negativan uticaj na životnu sredinu u poređenju s tradicionalnim izvorima energije kao što su fosilna goriva.

Ovaj organski i simbiotski dublet naglašava važnost energetske efikasnosti u postizanju održivog razvoja. Prezentacije, paneli i izložbe treba da promovišu najnovije tehnologije, proizvode i prakse koje doprinose smanjenju potrošnje energije i optimizaciji energetskih sistema, zgrada, aparata, vozila... kako bi se energetska efikasnost pokazala kao ključni faktor u smanjenju ekološkog otiska i očuvanju resursa.

Osim toga, Sajam energetike može da pruži informacije o ekološkim sertifikatima, standardima i regulativama koje su relevantne za energetski sektor - sertifikate za obnovljive izvore energije, energetsku efikasnost, upravljanje otpadom, smanjenje emisija i druge aspekte ekološke održivosti. Ovi standardi i sertifikati mogu biti ključni za prepoznavanje kompanija i proizvoda koji se ističu po svojoj ekološkoj odgovornosti.

PRATEĆI PROGRAM

U visokokvalitetnom pratećem programu ovih manifestacija Privredna komora Srbije organizuje poslovni forum Srbija - Mađarska o saradnji u oblasti energetike i ekologije; Konferenciju "Srbija na putu održivog razvoja"; Promociju akademskih programa, naučnih radova i projekata u oblasti ekologije. Ministarstvo rudarstva i energetike organizuje predavanje na temu "Inovacije u energetici u Srbiji"; USAID tribinu "Manji računi, veći komfor, čistiji vazduh". JKP GSP Beograd ima sesiju o efektima primene autobusa na električni pogon u Beogradu sa stanovišta ekoloških performansi i energetske efikasnosti; Institut za standardizaciju Srbije o "Standardima i ekologiji"; MT Komex o ugradnji panela i rasklapanju invertera; Društvo za zaštitu ptica Srbije - predstavljanje projekta LIFE Danube Free Sky - elektrokucija kao osnovni uzrok stradanja ptica u interakciji sa dalekovodima.

*

18. Međunarodni sajam energetike i 19. EcoFair održavaju se od utorka, 28. novembra, do četrvrtka, 30. novembra 2023. godine u Hali 1 Beogradskog sajma.

Radno vreme sajmova je od 10 do 17 časova.

Pojedinačna ulaznica košta 500 dinara, grupna 300 dinara, a parking u sajamskom krugu plaća se 150 dinara po satu.

Share this article to:
Organizator
Medijski partneri
Hotel partneri
Dodaj u moj kalendar
Dodaj u moj kalendar 14-10-2024 16-10-2024 23:59:59 Europe/Belgrade Sajam Energetike i Ekologije Beograd, Srbija
Zemlje
  • Srbija 80
  • Mađarska 23
  • Kina 14
Ukupan broj učesnika: 185

Cenimo Vašu privatnost

Mi i naši partneri skladištimo ili pristupamo informacijama na uređajima, kao što su kolačići i obrađujemo lične podatke, poput jedinstvenih identifikatora i standardnih informacija koje uređaj šalje u dole navedene svrhe. U takve svrhe možete kliknuti na saglasnost za obradu našeg i naših partnera. Ili možete da kliknete da odbijete pristanak ili pristupite detaljnijim informacijama i promenite svoje želje pre nego što pristanete. Vaše postavke će se odnositi samo na ovu veb lokaciju. imajte na umu da za obradu vaših ličnih podataka možda neće biti potreban vaš pristanak, ali imate pravo da prigovorite takvoj obradi. U bilo kom trenutku možete promeniti svoje postavke vraćanjem na ovu veb stranicu ili posetite našu politiku privatnosti.